Za występowanie
zaparć odpowiedzialna jest nieprawidłowa praca jelit. Jelita
pracują prawidłowo wówczas, gdy dzięki ruchom perystaltycznym
(automatycznym, rytmicznym skurczom mięśni gładkich) są w stanie
przesuwać treść pokarmową i odpowiednio ją nawodnić, co ułatwia
przesuwanie. Zaparcie pojawia się wtedy, gdy ruchy perystaltyczne są
za słabe, żeby poradzić sobie z tym zadaniem oraz wtedy, gdy
wskutek niedoboru błonnika pokarmowego nasz organizm nie
dysponuje wystarczającą ilością wody aby rozluźnić masy kałowe,
co sprzyja ich wydalaniu. Dlatego jeśli cierpimy na zaparcia dieta
bogata w błonnik będzie dla nas niezbędna.
Błonnik
Z czego w takim razie
powinna składać się nasza dieta przy zaparciach? Dolegliwość ta
najczęściej pojawia się wówczas, gdy spożywamy zbyt dużo
nabiału, mięsa i tłuszczów, natomiast zbyt mało owoców, warzyw
oraz produktów pełnoziarnistych – płatków owsianych, ryżu
brązowego, otrębów, pieczywa graham, kaszy jęczmiennej, ciemnych
makaronów itp. Dieta błonnikowa będzie więc od nas
wymagała ograniczenia produktów z pierwszej grupy i zwiększenia
tych z grupy drugiej. Optymalne spożycie błonnika powinno znajdować
się na poziomie 20 – 40 g dziennie, statystyczny Polak spożywa go
w ciągu doby ok 10 g, więc bardzo prawdopodobne, że dieta bogata w
błonnik będzie oznaczała ingerencję w nasze nawyki żywieniowe.
Nawodnienie
Oprócz zwiększenia
ilości błonnika w naszym organizmie w leczeniu zaparć pomocne
będzie również nawadnianie organizmu. Ruchy perystaltyczne
nie są w stanie efektywnie przesuwać treści pokarmowej w obrębie
jelit, jeśli nie jest ona odpowiednio nawilżana. Musimy więc
spożywać duże ilości płynów, unikając jednak produktów, które
mają właściwości odwadniające. Do grupy napojów pomocnych w
pozbyciu się problemów z zaparciami możemy zaliczyć soki
warzywne, soki owocowe, herbatki ziołowe oraz wodę mineralną.
Unikać powinniśmy natomiast alkoholu, kawy, napojów gazowanych
takich jak cola czy energy drinki. Jeśli nie jesteśmy w stanie
zupełnie wyeliminować ich ze swojej diety – spróbujmy je
przynajmniej ograniczyć.
Czego nie jeść?
Dobór odpowiednich
napojów jest więc bardzo ważny. Aby dieta na zaparcia była
skuteczna, musimy jednak również selekcjonować jedzenie. O
konieczności spożywania produktów o wysokiej zawartości błonnika
była mowa wcześniej, trzeba też jednak zaznaczyć, czego
powinniśmy unikać. Są to: słodycze, czekolada, kakao, fast –
foody, mięso tłuste (kaczka, wieprzowina), smażone potrawy, ryż
biały oraz żółty ser.